Hoppa till innehåll

Guld som säkerhet vid lån

Guld som säkerhet vid lån

Ibland kan man behöva pengar snabbt. Det kan vara en diskmaskin som gått sönder, en renovering eller så behöver man helt enkelt bara gå till tandläkaren. Behöver du snabbt pengar finns det snabblån, blancolån eller kredit att välja mellan. Gemensamt för dem är att du får betala med riktigt hög ränta oftast. Ett annat alternativ kan vara att låna med lite guld som säkerhet.

Blancolån/snabblån

Man möts ofta om erbjudanden att låna pengar snabbt och enkelt. Det finns blancolån och snabblån. Det kan i många fall bli en dyr affär, framförallt det sistnämnda. Du får månadsvis betalning med en kostnad som i värsta fall ökar och ökar. De där pengarna du fick i början är betydligt mindre än vad slutsumman är.

Låna med guld som säkerhet

Fördelen med att ta lån med gult som säkerhet är att du bara behöver betala en låg ränta varje månad. En annan fördel är att du har ett antal månader på dig innan lånet ska betalas. Istället betalar du lånet och hämtar ut ditt föremål på samma gång. Det gör att du också slipper månatliga betalning. Det ger dig lite tid att få ihop pengar.

Kreditbedömning och finansiell situation

När du lånar med guld som säkerhet får du alltid igenom lånet. Du lånar ju bara på ett värde du redan har. Så är inte fallet med lån utan säkerhet, så kallade blancolån. Här görs en kreditbedömning och din finansiella situation kollas upp. Det är ett flertal krav som måste uppfyllas för att det ska gå igenom. När du tar lån med guld som säkerhet är det enklare. De kollar vikten och renheten. Det är allt.

Avgifter och räntor

Här skiljer det sig ordentligt. Blancolån betalas vanligen varje månad. Räntan kan sättas efter din finansiella situation och kan bli riktigt hög. När du lånar på ditt lån är det oftast en ganska låg ränta. Lånet betalas efter lånetiden, alternativt förlängs med ny ränta. På båda varianterna av lån kan det tillkomma avgifter.

När du inte kan betala ditt lån

Om du inte kan betala de månadsavier som kommer från bankerna och finansbolagen hamnar du tillslut hos Kronofogden. Då kan du få en betalningsanmärkning. Därefter blir det betydligt svårare att få lån, bostad och andra situationer som kräven en sund kredit. Vill det sig riktigt illa blir det utmätning av dina saker och löneavdrag. När du tar lån på guld förlorar du som max guldet du lämnat in.

Sammanfattning blancolån och ta lån med guld som säkerhet

Blancolån:

  • Oftast mycket höga räntor.
  • Kan dröja innan du får pengar.
  • Kreditprövning.
  • Inte säkert att du får lån överhuvudtaget.
  • Risk för betalningsanmärkning.

Lån med guld som säkerhet

  • Pengar snabbt.
  • Kan du inte betala förlorar du guldet.
  • Ingen kreditprövning, ingen risk för betalningsanmärkning.

Var alltid försiktig med alla typer av lån

Ta aldrig lån på mer än du behöver, oavsett vilken typ av lån du vill göra. Använd heller inte lån till att betala andra lån. Gör en ordentlig kalkyl innan du ska låna pengar. Tänk på att ekonomin kommer att påverkas av ränta och andra avgifter. Se till att du har råd att betala de återkommande betalningarna. Gör exempelvis en budgetkalkyl hos Konsumentverket.