Hoppa till innehåll

Skrotguld

Skrotguld

När man pratar om guldförsäljning talas det ofta om skrotguld. Det är enkelt förklarat guld som har någon form av skada. Det är lätt att tro att det inte har något värde men så är inte fallet. Faktum är att eventuella skador inte har någon större betydelse när man ska räkna ut guldets värde. 

Idag är guldpriset väldigt högt och du kan tjäna en bra hacka även om du har skrotguld liggandes hemma. Därför är det viktigt att du väljer en bra försäljare som kan ge dig ett fördelaktigt pris.

Vad är egentligen skrotguld?

Skrotguld är en lite missvisande term eftersom man lätt kan tro att guldet inte har något värde. Så är inte fallet utan det kan fortfarande värt mycket. Många väljer därför att benämna det som använt eller begagnad guld. 

Ett trasigt guld kanske inte kan användas till sitt ursprungliga ändamål men det kan fortfarande smältas ned och användas på nytt. Därför är det många pantbanker och andra investerare som tar emot denna typen av guld. Man tittar främst på karat och vikt, inte på guldets skick i övrigt. 

Eftersom guld är en ädelmetall har det en otrolig hållbarhet. Du kan alltså ta ett guldföremål som är flera hundra år gammalt och putsa upp det till nyskick. Det enda man skulle behöva bortse från är slitage. Andra metaller skulle förmodligen rosta upp helt och hållet. Det är en av anledningarna till att skrotguld har ett så högt värde.

Vikten och karaten är det viktiga

Om du lämnar in ditt skrotguld till en pantbank eller liknande kommer de främst kolla på vikten och hur många karat guldet har. Är det dessutom ett antikt smycke kan värdet vara ännu högre. Detsamma gäller om det är ett smycke med andra ädelstenar. Om du inte vill lämna in ditt smycke eller ditt föremål till en pantbank kan du alltid försöka sälja på auktion. Men det finns inga garantier för att du får ett högre pris där.

Skrotguld är sällan rent guld

Det är väldigt sällan som skrotguld är rent guld av 24K. Normalt så har man blandat ut det så kallade skrotguldet med andra metaller. Några exempel på det är smycken och tandguld. Det finns också väldigt mycket guld i vardagen som vi kanske inte är medvetna om. Det finns till exempel i kretskort och kontakter eftersom guld leder ström väldigt bra. 

Har du en gammal dator som inte längre fungerar kan det alltså finnas skrotguld i denna. Då kan man omvandla detta guld i ett annat syfte om man skulle vilja. Alltså är det inte så konstigt att det finns en så stor efterfrågan på denna typ av guld idag. Du brukar dock inte kunna sälja kretskort och liknande föremål eftersom det rör sig om så lite guld. Det lönar sig alltså inte att utvinna.

Se om du har trasiga klockor hemma

Du kan alltid se efter hemma om du har några trasiga klockor eller kanske några gamla smycken. Det finns många som är beredda att ta emot det. Det bästa är så klart om det har så hög guldhalt som det är möjligt. Då kan du få ut mer när du säljer. Du kan skicka in ditt guld på en värdering hos flera olika firmor. De kommer väga guldet samt ta reda på hur rent guldet är. Sedan kan du få ett guldpris. Om du väljer att säga ja till det brukar pengarna betalas ut redan samma dag. 

Vet du med dig att du har gammalt skrotguld hemma kan du alltså göra en bra affär. Jämför gärna olika försäljare så du kan se vart du kan få bäst pris på ditt gamla guld. Det finns som sagt en hel del försäljare att välja bland. Därför finns det ingen anledning att stressa utan vänta tills du hittar ett alternativ som känns rätt.

Vanliga frågor och svar om skrotguld

Det är guld som har någon skada eller som har blandats med andra metaller. Till skillnad mot för vad man kan tro så spelar skador egentligen ingen större roll när skrotguld ska värderas.

Ja, det kan du. Det är många pantbanker som tar emot ditt gamla guld. De tittar då främst på vikt och hur många karat det innehåller. Skrotguld är dock sällan rent guld.

Det enklaste är att kontakta en pantbank eller någon annan som köper upp gammalt guld. De kan ge dig en värdering och betala ut till dig. Om det inte finns en värderare i din stad kan du skicka iväg ditt guld.