Hoppa till innehåll

Köpa guld

Karathalter och stämplar på guld

Allt fler blir intresserade av att köpa guld. Man brukar alltid se en uppgång under oroliga tider i världen. Då känns guld och ädelmetaller som en mer säker investering än andra aktier. Om du själv vill köpa guld finns det flera sätt du kan gå tillväga. Du kan till exempel köpa rent guld i form av tackor eller mynt. Då är det viktigt att du verifierar företaget bakom och att det är rent guld du köper. Du måste även kunna förvara det på ett säkert ställe.

Investera i guld

Idag är det främst pantbanker och investeringsföretag som köper upp guld. Men även du som privatperson kan investera och köpa guld för att trygga framtiden. Det finns tackor som är värda mer än 500 000 kronor. Av förklarliga skäl ska det helst inte förvaras i hemmet utan på en säker plats. 

Det finns en viss risk med att investera i riktigt guld. Därför är det många som väljer att köpa certifikat istället. Det kan du köpa hos aktiemäklare som Avanza och liknande. Då äger du alltså inget fysiskt guld utan istället ett värdepapper. Det känns betydligt säkrare. Dessutom är det enklare att sälja om du senare skulle vilja det. Du kan vända dig till en guldhandlare i Sverige om du vill sälja eller köpa guld.

Se över dina möjligheter att köpa guld

När du ska köpa guld är det viktigt att inte ha för bråttom. Det bästa är om du undersöker dina möjligheter och funderar över vilken slags guld du vill köpa. Du kan välja att endast investera i guld eller en blandning av ädelmetaller. En del väljer att sprida ut sina investeringar för att det känns mindre riskfyllt. Men det är helt upp till dig själv hur du vill göra. Du kan alltid kolla i olika forum eller grupper som handlar om investeringar om du vill ha tips från andra.

Håll koll på guldpriset

Om du ska investera i guld är det också viktigt att se över dagens guldpris. Det finns flera sajter som har grafer och uppdatering i realtid. Om du kollar på grafen kan du se om priset har stigit eller sjunkit den senaste tiden. Det är ingen garanti men kan ändå vara något att gå på om du ska köpa guld för första gången. Du kan även hålla utkik i nyhetsartiklar där det ofta spekuleras om guldpriset ska gå upp eller nedåt i den närmaste framtiden.

Guld är normalt en lyckad investering

Det finns inga säkra investeringar men historiskt sett har guld varit väldigt lyckat. Det är också ett bra tillskott i de flesta portföljer. Guldpriset brukar dessutom gå upp när det råder inflation. Då är det ett bra tillfälle att köpa guld. När andra valutor tappar sitt värde är guldet ett stabilare alternativ. Guldproduktionen är dock begränsad så en ökad efterfrågan kan leda till ett högre pris. Under tider när det råder ekonomisk osäkerhet kan det rädda dig ur krisen.

Tänk alltid igenom ett inköp av guld

Oavsett vilken slags investering du ska göra är det alltid viktigt att tänka igenom det. Oavsett om det handlar om att köpa guld eller något annat. Du kan alltid läsa på vad experterna säger om guldköp i nuläget. Även om ingen kan veta säkert brukar det finnas ett antal prognoser att gå efter. Det brukar göra det lite enklare att fatta ett beslut.