Hoppa till innehåll

Så väljer du rätt guldköpare

Så väljer du rätt guldköpare

En guldköpare kan vara en privatperson, men i jakten på en bra guldköpare är det större sannolikhet att du använder en professionell guldköpare. Oavsett är det viktigt att du kollar upp att köparen är seriös. Finns bolaget med i officiella bolagssidor, kan företaget svara på enkla frågor om försäkring vid transport eller vilka extra kostnader som kan tillkomma. Och när det kommer till själva säljfrågan bör du alltid ställa dig själv frågan: Är priset tillräckligt högt för att det ska vara värt att sälja eller kan jag vänta några år tills priset blivit högre?

En bra guldköpare och de 5 förbehållen

Det kan vara svårt att hitta en bra guldköpare. Det kan också vara lite för lätt att enbart gå på höga guldpriser. Du bör framförallt akta dig för följande fallgropar:

  • Smältavgifter
  • Returavgifter
  • Kampanjpris och ordinarie pris
  • Värderingsavgift
  • Begränsningar

Låt oss kika närmare på var och en.

Smältavgifter för guld – vad är det?

En del guldhandlare tar ut så kallade smältavgifter. Det gör de med motiveringen att guld kan avdunsta vid nedsmältning. Det stämmer inte. Det är andra metaller, slaggprodukter, som fjärnas vid denna hantering. Detta har, eller ska, guldköparen redan ha tagit hänsyn till i sin prissättning av guldpriset. Om en guldköpare vill ta ut en smältavgift på guld, i synnerhet om det är 24 karatsguld, ska du dra öronen åt dig. Det är rent lurendrejeri och ett sätt för hen att öka sin egen vinstmarginal.

Returavgifter

En del guldköpare har skarpare villkor än andra. Det har man eftersom man tror att folk, ofta, inte har tid att sätta sig in och läsa igenom det finstilta. Därför kan en sådan sak som returavgiften variera mycket. Från 75 kronor till 300 kronor kan returavgiften vara på. Det beror bland annat på om du vill ha returen försäkrad eller oförsäkrad.

Skillnaden mellan kampanjpris och ordinarie pris

Merparten av guldhandlarna på internet har två guldprislistor. Ett ordinarie guldpris som är baserat på den aktuella så kallade guldkursen, och ett kampanjpris som bygger på att du är snabb. För att tillgodogöra dig kampanjpriset är villkoret oftast att du behöver skicka in ditt guld med vändande post. Tidsramarna du som säljare kan få kan således variera. Det sistnämnda hänger på hur generös köparen är om ditt guld skulle komma in en dag för sent. Därför bör du alltid ringa och ställa frågan innan du väljer guldköpare, det kan skilja många kronor mellan kampanj- och ordinarie prislistor. Om du skulle råka bli någon dag sen när du inser detta går det ofta bra att kontakta guldhandlaren eller guldhandlarens kundservice och be om anstånd. Går inte det – välj då en annan guldköpare.

Värderingsavgift

När guld köpes är det vanligt att ta ut en värderingsavgift. I praktiken har de flesta seriösa guldköpare i slutändan lika guldpriser. Där det skiljer sig är i avtalen – att många lägger värderingsavgiften skymd på undersidor och/eller i sina villkor. Kontrollera värderingsavgiften noga innan du säljer. Den påverkar slutsumman mycket.

Begränsningar

En angenäm punkt. Ibland händer det att guldköpare erbjuder priser på 24 karats guld som överstiger marknadspriset eftersom konkurrensen kan vara hög.