Hoppa till innehåll

Vitt, gult, och rött guld

Så används guldtackor i spelens värld

Som du säkert redan är medveten om så finns det guld i en rad olika färger. Detta är på grund utav att guld är en oerhört mjuk och böjbar metall, vilket gör att den behöver legeras med andra metaller för att göra den stabil nog att användas i smycken och liknande.

Det vanligt att den som är ute efter att köpa smycken stöter på olika färger på guld. Samtidigt så är det inte det lättaste att hålla koll på de olika varianterna. I den här texten kommer vi att ge dig en snabbguide och gå igenom allt som du behöver veta kring olika färger på guld, samt vad det är som egentligen påverkar guldpris och hur mycket olika smycken kostar.

Karathalten, inte färgen bestämmer vilket guldpris som gäller

Eftersom guld är en oerhört mjuk och böjbar metall så måste man precis som vi tidigare har nämnt legera den med andra metaller. Det är det som gör att den också skiftar i färg och ton. När man köper guld för investering som skydd mot inflation eller i hopp om värdeökning så köper man i regel guld som är 99% rent. Detta är också det som guldpris justeras efter. Det går att kontrollera vilken karathalt ett smycke har genom att titta på guldstämpeln.

Men guld som används i smycken är aldrig så rent eftersom det då hade varit mer eller mindre omöjligt att arbeta med materialet. Istället så är det andra saker som spelar roll när det kommer till vilket pris ett smycke har. Man betalar dels för guldet som smycket innehåller, oftast efter en viss karathalt. Men sedan betalar man även för tiden och ansträngningen som guldsmeden har lagt ner. Är det enklare guldsmycken som går att köpa direkt över disk betalar man mer eller mindre karatpris + mindre omkostnader, medans exklusiva smycken oftast kostar väldigt mycket mer än så.

Gult guld

Guld guld är ett annat namn för den traditionella guldfärgen som vi är så vana vid. Här har det rena guldet behandlats med metaller som gör att den gula och strålande färgen inte har förändrats nämnvärt. Detta är vanligt att använda i alla typer av smycken, och är oftast 75% rent guld. Köper du guld för investering så är det alltid gult guld och aktuellt guldpris som gäller.

Vitt guld

Vitt guld är den näst vanligaste varianten av guld och här så har man legerat det rena guldet med andra ädelmetaller. Vilken av dessa man använder sig av beror lite på vilka egenskaper som man vill att smycket ska ha. Traditionellt sett så använde man sig av nickel, men eftersom många är allergiska mot kontakt med nickel så har detta mer eller mindre fasats ut helt och hållet.

Istället använder man sig som sagt av ädelmetaller såsom palladium eller platina. Dessa är ungefär lika sällsynta som guld, men gör att det blir väldigt mycket enklare att arbeta med metallen. Många smycken som tillverkas av vitt guld får även en pläterring i rodium för att öka stryktåligheten.

Rött guld

Rött guld har legerats med koppar för att skapa den häftiga och intensiva röda färgen. Detta har blivit allt mer populärt på senare år eftersom det är ett lite fräsigare alternativ till gult och vitt guld.

Vilken av dessa är den mest eftertraktade?

Det här är en fråga som är väldigt svår att svara på. Det finns förutom dessa tre varianter också andra färger på guld som är relativt ovanliga. Det är inte svårt att komma över smycken i dessa färger, men de allra vanligaste är som vi tidigare har nämnt gult och vitt guld. Valet bör istället ligga på det som du tycker är snyggast och som du känner att du skulle vilja använda dig av.