Hoppa till innehåll

Karathalter och stämplar på guld

Karathalter och stämplar på guld

Innan du tar steget till att köpa guld så finns det några saker som du behöver ha koll på. Om du har bestämt dig vilken metod du vill använda dig av för att köpa guld så behöver du efter det ta reda på vilken karathalt som du är intresserad av.

Dessutom så finns det olika stämplar på guld som indikerar att det är den äkta varan det handlar om. I den här texten kommer vi att ge dig en snabbkurs i hur karathalter och stämplar på guld fungerar, samt hur man kan kontrollera att sitt guld har en erkänd och godkänd stämpel.

Karathalten

Som du kanske redan vet så används karathalten för att bestämma hur rent guldet är. Att få tag på smycken och liknande i rent guld är väldigt ovanligt eftersom det aldrig går att garantera till 100% Om ett smycke eller guld inte håller något annat värde, såsom samlarvärde eller liknande så använder man sig av karathalten för att räkan ut kostnaden. Ett exempel på när detta inte används kan vara med exempelvis en guldklocka eller ett gammalt smycke.

Den högsta karathalten är 24 karat. Detta är vanligast på guldtackor och guldmynt, och veriferas med hjälp av en stämpel med 24K. Det är också vanligt att det stämplas in 9,999/1000, vilket indikerar att guldet är praktiskt taget helt och hållet rent. Detta är vanligast på guld som används i investeringssyfte eftersom detta är lättast att smälta ner och använda.

Stämplingar på smycken

Eftersom guld är en oerhört böjbar och mjuk metall så är det långt ifrån praktiskt att använda sig av rent guld när man tillverkar smycken. De finaste smyckena i det renaste guldet använder sig därför av 23 eller 20k, någonting som också visas på stämpeln. Att göra smycken i en så hög karatgrad är väldigt svårt, och reserverat för de allra skickligaste smyckessmedarna.

Den absolut vanligaste karathalten på smycken är 18 karat. Detta är för att guldet blir stabilare och enklare att arbeta med, samtidigt som det behåller många kvaliteter som gör guld så eftertraktat. Många moderna och lite billigare smycken är stämplade med 14 karat. Den lägsta karathalten som tillåts för att smycket fortfarande ska få kallas guld är 9 karat.

Hur kan man ta reda på om en stämpel är äkta?

Först och främst behöver du veta hur en guldstämpel ser ut. Den kallas på vardagsspråk för kattstämpeln, eftersom den liknar en ett avtryck från en kattfot. Den här stämpeln tillsammans med karatstämpeln ger dig information kring att guldet är äkta samt hur rent det är.

Eftersom guld har varit en populär råvara för investering under en oerhört lång tid så finns det också en hel del olika stämplar som ger information kring guldets ursprung och värde. Detta kan du enkelt kontrollera via Swedac, myndigheten som ansvarar för ädelmetaller i Sverige.

Se också till att enbart köpa ditt guld från företag som du vet att du kan lita på. Om du får ett erbjudande som låter lite för bra för att vara sant i samband med guld så är det förmodligen så.