Hoppa till innehåll

Pantsätta guld

Pantsätta guld

Pantbanker är en form av kortfristiga lån. De erbjuder kortfristiga lån till personer som inte vill ta ett banklån. Pantbanken tar emot föremålet och tar sedan ut ränta på det tills du betalar tillbaka det.

Guld är ett av de mest populära föremålen som människor pantsätter hos en pantbank. Guld är lätt att identifiera och är värt mer än andra föremål i pantbanken.

Kolla senaste guldpris och annan information.

Så fungerar pantbanker för guld

pantbanker kan man låna snabbt med ditt föremål som säkerhet. Det kan vara guld, smycken eller andra föremål. Föremålets värde är din lånesumma. Det görs inga kreditprövningar eller finns några inkomstkrav när du tar lån på en pantbank. Ditt föremål förvaras på pantbanken under en bestämd tid. Det går att lösa ut lånet eller förlänga det när som helst. Alternativt man kan välja att inte lösa ut lånet. Då blir man inte återbetalningsskyldig.

Pantsätta guld

Om du har guldsmycken som du vill sälja snabbt för pengar är det ett snabbt och bekvämt alternativ att sälja dem till en pantbank som ger dig en omedelbar kontant betalning. Med detta sagt kan försäljningen av ditt guld hos en pantbank ha betydande nackdelar, från lägre priser till en försäljningsprocess som ofta är ganska pressad och skrämmande, särskilt om du är förstagångssäljare.

Räntor och avgifter hos pantbanken

Det finns räntor hos Pantbanker precis som vanliga banker. Hur hög eller låg den är beror lite på var i landet du bor. Räntan är avdragsgill som med alla lån. Du kan alltså dra av den i din deklaration. Det tillkommer ofta även expeditionsavgifter. Se till att kolla upp räntor och avgifter innan du besöker pantbanken. Exempelränta är ca 1.5% och expeditionsavgift brukar ligga på 50 kr.

Guldpris på pantbanker

Det är viktigt att notera att ingen pantbank betalar marknadspriset för guld. Pantbanker måste göra vinst för att kunna fortsätta sin verksamhet, vilket innebär att du aldrig kommer att erbjudas det exakta spotpriset för guldsmycken.

I stället erbjuds du vanligtvis ett betydligt lägre belopp än marknadspriset. Oftast är priset per gram lägre ju mindre mängd guld du har att sälja.

Fördelar med att låna på guld hos Pantbanken

  • Det är snabbt och enkelt att få de pengar du behöver.
  • Du kan använda föremålen som säkerhet
  • Du behöver inte oroa dig för kreditkontroller eller andra kvalifikationer.

Nackdelar med att låna på guld hos Pantbanken:

  • Det är svårt att få tillbaka dina föremål om du inte kan betala i tid.
  • Du får aldrig marknadspriset på guldet.

Sälj eller låna på ditt guld

Ett sätt att sälja ditt guld är genom pantbanker. Pantbankerna erbjuder dig ett lån baserat på guldets vikt och renhet. Har du några smycken eller andra föremål av guld kan detta vara ett bra alternativ för dig. Ett annat sätt att få pengar från guld är att sälja det på nätet. Det finns många webbplatser som köper ditt guld i utbyte mot kontanter, så detta kan vara ett enkelt och säkert sätt att få lite pengar snabbt.