Hoppa till innehåll

Polistillstånd

Polistillstånd

Den svenska polismyndigheten ansvarar för att minska häleri och lurendrejeri kring guld. På grund utav detta så krävs det att en guldhandlare har ett polistillstånd för att bedriva handel med guld. Detta kommer med en rad förpliktelser för handlar, men kan också användas av dig för att kontrollera att handlaren i fråga går att lita på.

Dessvärre så finns det en hel del småkriminella människor och större organiserade ligor som sysslar med bedrägeri med guld. Det är därför också en väldigt god idé att du köper och säljer guld via en ackrediterad och välkänd internetfirma eller en etablerad guldhandlare i staden där du bor. Dessa är dels lättare för dig att kontrollera att alla tillstånd finns, men det är även mycket enklare för polisen att hålla koll på dessa jämfört med internationella ligor som åker runt och köper upp guld till långt under marknadspris.

Om du tror att någon handlar guld utan tillstånd

Om du tror att någon handlar med guld utan att ha ett tillstånd från polisen så bör du omedelbart anmäla detta genom att ringa 114 114. Du kommer då att få prata med en polis och kan därifrån ta handling för att lagföra dessa oseriösa aktörer. Polisen tar dessa brott på största allvar eftersom det som vi tidigare har nämnt är kriminella ligor som åker runt och lurar människor. Om du får hem ett reklamblad där någon erbjuder sig att köpa guld bör du dels kontrollera att de har ett polistillstånd, men du bör även kolla av deras erbjudande och jämföra med hur priset på marknaden ser ut.