Hoppa till innehåll

Guldhandlare i Sverige

Guldhandlare i Sverige

Guld har varit en värdefull resurs i århundraden och är fortfarande värdefullt. Det sägs vara den bästa investeringen i osäkra tider. Guldhandlare i Sverige finns här för att hjälpa dig med dina investeringsbeslut om guld och se till att du får det bästa priset så att du kan känna dig nöjd med din affär. De har en lång erfarenhet av framgångsrika affärer och är här för att guida dig genom processen att köpa guld och andra ädla metaller.

Vad är en guldhandlare?

Guldhandlare är personer som köper och säljer guld. De kallas också för guldhandlare eller guldsmyckehandlare. Guldhandlare köper och säljer ädelmetaller som guld, silver, platina och palladium. De kan specialisera sig på en metall eller handla med alla metaller. De har vanligtvis en butik där de visar upp de föremål som de har till salu. De föremål som de har till salu kan vara allt från mynt till tackor till smycken och andra ädelmetallföremål som silverföremål.

Detta är vad en guldhandlare gör:

  • Köpa och sälja ädelmetaller som guld, silver, platina och palladium.   
  • Köpa och sälja mynt, tackor, smycken, silverföremål etc.  
  • Säljer dessa föremål i sin egen butik.

Hur väljer du vilken guldhandlare som passar dina behov?

När det gäller guld finns det många handlare som hävdar att de erbjuder de bästa erbjudandena. Alla är dock inte äkta och det kan sluta med att du betalar mer än du borde. Gör din research: Internet är ett bra ställe att börja din forskning på. Du kommer att kunna ta reda på en handlares rykte innan du köper av dem. Leta efter recensioner: Recensioner kan berätta om kvaliteten på den service som en återförsäljare.

Läs mer om guld och guldpris i Sverige.

Sveriges tre bästa guldhandlare

På jämförelsesajten Trustpilot är det enkelt att klicka fram svenska guldhandlare med bäst betyg. Urvalet är att de ska ha minst 100 st omdömen och tidsperioden är sex månader tillbaka. I mars 2022 hade följande tre företag bäst omdöme.

  • Finguld
  • Guldpost
  • Guldbrev.se

Läs mer själv hos Trustpilot.

Sälja guld hos guldhandlare

Att sälja guld hos en guldhandlare är det bästa sättet att få det högsta priset för ditt guld. Det enklaste sättet att hitta en guldhandlare är att söka på nätet. Det finns många webbplatser som listar alla guldhandlare i Sverige, och du kan ta reda på vilken som ligger närmast dig. Det är ofta bättre att sälja sitt guld hos en guldhandlare. Sälja privat på egen hand kan vara lite riskabelt och det är lätt att bli lurad.

Guldpris i Sverige

Guldpriset i Sverige skiljer sig något beroende på om du vänder sig till en pantbank eller en guldhandlare. Oftast betalar de senare lite bättre. Fler onlinetjänster låter dig skicka in ditt gult, försäkrat till dem. Efter att de kollat upp och vägt ditt guld betalar de ut snabbt.

Prisexempel 1 gram (mars, 2022)

  • 18 karat: 380 kr
  • 22 karat: 467 kr
  • 24 karat: 548 kr

Köpa guld i Sverige

Om du ska köpa guld mer som investering utsmyckning finns ett antal handlare. Några exmpel är: Guldcentralen, Tavex, Guldcentrum och Liberty silver. De säljer både guldmynt och guldtackor. Du hittar fler om du söker på nätet. Andra sätt att köpa guld är exempelvis guldfonder eller investera i guldbolag. Jämför olika butiker och tjänster online för att hitta bästa pris.

Vad räknas som guld i Sverige?

I Sverige och övriga EU får inget under 9 karat klassas som guld. Smycken med en lägre karathalt får alltså inte säljas eller marknadsföras som guld. När det gäller guldsmycken är 18 karat vanligast i Sverige. När smycke säljs som ädelmetallarbete i Sverige måste det också ha ha stämplar. Den ska ha en finhaltstämpel samt en ansvarsstämpel och/eller en kontrollstämpel (”kattfoten”).

Börja köpa eller sälja guld hos en svensk guldhandlare idag.

Oavsett om du ska köpa eller sälja guld hos en svensk guldhandlare har du två alternativ. Du kan göra det fysiskt i butik eller online. Båda har sina för- och nackdelar. Nätbaserade handlare hade under en tid lite dåligt rykte. Det var svårt att veta vad man egentligen fick betalt för. Nu har dock granskning från media sållat ut de värsta exemplaren. Både fysiska butiker och nätbaserade har allt att förlora på att inte erbjuda en bra affär.