Hoppa till innehåll

På vilka sätt kan man handla guld?

På vilka sätt kan man handla guld?

Idag så är det fler svenskar än någonsin som har fått sig ett intresse av privatekonomi och investeringar. Många sparar varje månad en del av sin lön i aktier och fonder, och det är många som också är intresserade av att diversifiera det de äger med hjälp av guld.

Detta är på grund av en rad olika anledningar. Som du kanske är medveten om så finns det en rad fördelar med att spara sitt kapital i guld istället för på ett sparkonto. Först och främst så är det oftast skydd mot inflation som nämns, samtidigt som guldmarknaden är oerhört stabil. Men vilka sätt finns det egentligen att handla guld på?

Guld kan vara en del av en diversifierad investeringsportfölj

Som vi tidigare har nämnt så behöver du däremot inte spara allt ditt kapital i guld. Många stora finansprofiler och aktieproffs äger också guld i olika utsträckningar, men detta är primärt för att diversifiera sina investeringar. Guld är oerhört säkert eftersom det alltid kommer att gå att hitta en köpare. Guld används inte bara i smycken utan är en viktig komponent i många teknikartiklar, vilket gör att det alltid kommer att vara eftertraktat, oavsett hur omvärlden ser ut.

Förr i tiden så fick man en relativt god avkastning på att lägga pengarna på hög på ett sparkonto. I dagsläget så är inflationen mycket högre än räntan hos svenska banker, vilket gör att det blir en verklig förlustaffär att ha pengarna där under en längre tid. Guld är stabilt och ger dig ett bra skydd mot inflation

Att handla fysiskt guld

Detta är det traditionella sättet att handla och spara guld på. Det finns en rad företag och tjänster som gör det möjligt för dig att köpa guld smidigt och enkelt. Guld köps då nästan alltid i tackor och bör sedan förvaras i ett bankfack. Vissa företag låter dig köpa guld hem på posten, men detta är inte att föredra i och med värdet på guldet. Dessutom så är detta oftast i lite mindre summor.

Köpa andelar i guld

Det går även att köpa andelar i guld digitalt via ett företag. Företaget förvarar sedan guldet och du kan välja att sälja vidare din andel närhelst du önskar. Detta är smidigt, men inte någonting för alla eftersom en stor del av människor som köper guld mycket hellre har möjligheten att äga fysiskt guld eftersom det mer eller mindre eliminerar risken att någonting skulle kunna gå snett.

Köpa certifikat hos en nätmäklare

Men det går också att handla guld hos nätmäklare såsom Avanza och Nordnet. Detta kallas för certifikat och är ett finansiellt verktyg som är väldigt enkelt att förstå sig på. Ett certifikat i guld går upp i värde när priset på guld går upp, och går ner när priset sjunker. Detta är populärt eftersom många vill kunna samla sina investeringar på en och samma plats. Se dock till att du har läst på hur certifikatet fungerar, samt att du tar reda på vilka eventuella avgifter som tas ut.