Hoppa till innehåll

Guld som inflationsskydd

Guld som inflationsskydd

1940 fastställdes det att ett uns (27,3 gram) guld kostade 35 dollar. Det var dåtidens guldpris. Tänk att du grävt ner en låda med 35 dollar och en med 27,3 gram guld vid den tidpunkten. Tänk även att du var väldigt ung då och ovanligt frisk för din ålder nu. Vilket av lådorna skulle du grävt upp en livstid senare? Vilket skulle du använda som inflationsskydd?

Vad är inflation?

Inflation innebär att priserna på varor och tjänster stiger med tiden. I själva verket är det ett symptom på inflation, dvs. prisinflation. Inflation är en ökning av pengar i en ekonomi. Mer pengar konkurrerar om relativt sett samma mängd varor och tjänster. Det driver upp priserna. Värdet på dina intjänade pengar minskar.

Så skapar man en inflation

Amerikanska banken Lehman Brothers ansökte om konkurs i september 2008. Det tog amerikanska centralbanken mindre än tre månader att fördubbla penningmängden till cirka 1 600 miljarder dollar. Världen introducerades till termen ”kvantitativa lättnader” (Quantitative easing – QE).  Enkelt uttryckt – skapa valuta från tomma intet. Fem år senare passerade penningmängden 3,2 miljarder dollar. En effektiv fördubbling!

Kvantitativa lättnader

Den här enorma av penningmängden har läckt ut i världsekonomierna och lett till prisinflation. Pengar från QE har också strömmat till andra länder vilket skapat tillgångsbubblor på fastighetsmarknaden. Därför fortsätter vi se stigande priser på varor och tjänster. Dessvärre, för de flesta av oss, ökar inte inkomsterna i samma takt.

Ädelmetaller som skydd mot inflation

Ädelmetaller, som gult, betraktas ofta som ett skydd mot inflation. De behåller sin köpkraft under långa perioder. Om man mäter råvaror som olja mot guld är priserna relativt stabila under långa perioder. Detta kan jämföras med råvaror som mäts med vanlig valuta (så kallad fiatvaluta). Många har dragit slutsatsen att guld blivit dyrare med åren. Man kan också se det som att det är värdet på fiatvalutan som minskat.

Dagens guldpris gör det värt att investera

De stora ekonomierna är låsta i konkurrerande valutadevalveringar. Det görs för att stimulera tillväxten i deras ekonomier. Egentligen späder det bara på inflationen.
Fortfarande kan det vara en bra idé att köpa guld för att skydda sin förmögenhet. Priset på ädelmetaller har sjunkit sedan början av 10-talet. Det är ett utmärkt tillfälle att köpa dem nu.

Kolla själv aktuellt guldpris.

Guld – ett snabbt val vid kristider

När världens ekonomier drabbas av inflation eller annan kris är guld ett snabbt val för investerare. Många länder har lidit av den högsta offentliga skuldsättningen i fredstid. Både den obalansen mellan inkomster och utgifter och de demografiska förändringarna har lett till att statsskulden har ökat och hindrat en minskning av skuldnivåerna.

Vilket låda hade du plockat upp?

Så då står du där, över 80 år sedan du grävde ner de där två lådorna. Världen har genomgått ett antal kriser. De senaste var en stor pandemi och ett krig. Världen har helt klart sett bättre ut. Du har hittat platsen där du grävde ner lådorna. Det är knappt att du orkar gräva upp dem nu. Däremot kan du berätta för ditt barnbarn att i ena lådan ligger 27.3 gram guld.

Läs om utvecklingen av guldets värde på World Gold Council.